Nr 3 van 8

Helix hanglamp (zwart / goud) - Marc de Groot

€ 379,00 (inclusief btw)

Helix hanglamp - Marc de Groot

Het ontwerp van de uit metalen plaatjes opgebouwde Helix hanglamp van de Nederlandse designer Marc de Groot is gebaseerd op de getallenreeks van de middeleeuwse wiskundige Fibonacci, een bekende reeks die zowel in de natuur als kunst terug te vinden is en gerelateerd wordt aan onze ervaring van schoonheid.

 

Fibonacci

Het patroon van de zaden in een zonnebloem, de verhoudingen van je vingerkootjes, de verdeling van takken aan bomen, de ordering van blaadjes aan die takken maar ook de groei van sneeuwklokjes en krokussen - het verloopt allemaal volgens deze fibonacci-reeks.

De reeks komt voort uit een opmerkelijk eenvoudige formule: de vorige twee bij elkaar opgeteld geeft de afstand of hoeveelheid van de volgende weer. Kijk naar je vingerkootjes en tel de afstand van het topje op bij de middelste en je hebt de afstand van het kootje dat het dichtst bij je hand zit.

Het idee om schoonheid te berekenen met een wiskundige formule is niet nieuw. Zelfs Leonardo da Vinci probeerde het geheim van een harmonieuze compositie te bepalen door de gulden snede toe te passen op zijn schilderijen. Maar ook componisten zoals Bartók en Debussy hebben de Fibonacci-reeks in hun werk gebruikt.

 

Helix Lamp Marc de Groot

De Helix Hanglamp gebruikt - als in genoemde reeks - slechts één geometrische basisvorm voor de opbouw en vormt daarmee vervolgens een ingenieus patroon om een ​​moderne hanglamp te creëren die verwijst naar de klassieke industriële lichten.

Wij vinden het een prachtige lamp, die naast dat hij als directe functie het verlichten van de ruimte eronder heeft een complex geometrisch patroon toont: tussen de plaatjes is bewust ruimte vrijgelaten waar het licht doorheen schijnt.

De Helix hanglamp is in verschillende maten te krijgen, van relatief klein (diameter van 24 cm) tot ronduit enorm (diameter van 165 cm), in vier verschillende uitvoeringen: messing, aluminium, wit of zwart (gouden binnenkant).

De maten waarin de Helix lampen te krijgen zijn:

ø 24 cm, hoogte 20 cm
ø 32 cm, hoogte 28 cm
ø 50 cm, hoogte 45 cm
ø 75 cm, hoogte 65 cm
ø 105 cm, hoogte 90 cm
ø 165 cm, hoogte 140 cm

De materialen waaruit de lampen zijn opgebouwd, aluminium of messing, maakt ze zeer duurzaam. Bovendien verouderen de lampen prachtig: vooral de messing lampen vinden we naarmate de tijd verstrijkt en het materiaal donkerder wordt steeds mooier worden.

De onderdelen van de lampen worden met een laser gesneden en vervolgens met de hand in elkaar gezet.

 

Mud in May is officiële dealer van Marc de Groot, je kunt al zijn ontwerpen bij ons bestellen, voor vragen neem contact op of kom langs in de winkel!

 

Over Marc de Groot

Marc de Groot is een Nederlandse ontwerper met een fascinatie voor wiskunde. Hij ontwerpt indrukwekkende lampen met namen als ‘fractal’ of ‘helix’ die opgebouwd zijn uit herhalende, in elkaar hakende metalen delen. Zelf noemt hij het ‘origami met metaal’: iedere lamp wordt namelijk opgebouwd uit veelal dezelfde laser gesneden metalen componenten die gezamelijk een prachtig geometrisch object vormen.

 

helix hanglamp marc de groot


De lampen zijn zorgvuldig doordacht: zo is bijvoorbeeld door de opbouw en plaatsing van de lichtbron in de ‘Fractal’ deze nooit direct zichtbaar, wat het licht in een mooi diffuus patroon verspreidt. Ook bij de ‘Helix’ is er bewust ruimte tussen de elementen gelaten, waardoor naast de klassieke functie - het verlichten van de ruimte eronder - ook een prachtig patroon ontstaat in de lamp zelf.

Daarnaast gebruikt hij duurzame materialen (aluminium of messing) die door het natuurlijke verouderingsproces steeds mooier worden. De messing lampen worden naarmate ze ouder worden donkerder van kleur, doorleefder.

Hij maakt zijn lampen met de hand in zijn atelier in Amsterdam, zie filmpje hieronder.

 

"Wanneer dingen zinvol zijn, verschijnt schoonheid. Ik streef ernaar om mijn eigen handtekening te zetten door middel van visuele wiskunde.”

Merk / Designer
Marc de Groot

Afmetingen
∅ 24 tot ∅ 105

Materiaal
aluminium

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss