Vorige Nr 139 van 158 Volgende

Koinobori Japanse vis vlag 'Kabuki Samurai' 70 cm - Madame Mo

Artikelnr.: KO12.24(S)
€ 32,00 (inclusief 21% btw)
Voorraad: 5 stuks. Op werkdag voor 16:00 besteld, zelfde dag verstuurd.

Over de koinobori vis vlag

De koinobori, een Japanse vis vlag of windvaan is een samenstelling van het woord ‘Koi’, dat in het Japans ‘Karper’ betekent, en het woord ‘Nobori’, dat ‘Vlag’ betekent. Op 5 mei, de laatste dag van de Gouden Week waarin Japanse bedrijven meestal twee weken sluiten, vieren ze ‘Kodomo no Hi’, kinderdag, waarop het een traditie is om de koinobori vis vlag buiten te hangen. Vanaf april tot begin mei zijn landschappen in Japan versierd met deze vlaggen, om kinderen een goede toekomst te wensen: het staat voor geluk, voorspoed en een goede gezondheid.

De visvlag die we hier tonen is 70 cm lang, 26 cm breed en van 100% biologische katoen en van het merk Madame Mo.

Het patroon van deze vlag is gebaseerd op de bekende historische Japanse theatervorm kabuki, waarin alleen mannen (vaak verkleed als vrouwen) met wonderlijk monotone stemmen een moraliserend verhaal over de liefde tussen man en vrouw vertolken, begeleid met traditionele muziek en in een historische context. De Samurai is vaak de held van het stuk en het patroon van deze vlag is geinspireerd op diens kostuum. Er is ook een soldaat van de kabuki visvlaggen reeks te krijgen.

 

Geschiedenis koinobori vis vlag

De traditie gaat zeven eeuwen terug en was eerst voorbestemd voor alleen het geluk en voorspoed van jongens, waarbij de grote zwarte vlag stond voor de vader, de kleinere rode voor de eerstgeboren zoon en voor de volgende geboren zonen respectievelijk blauw en groen. De kleuren van de vlaggen konden verschillen per regio, ook paars en geel kwam voor. Later is ‘Jongensdag’ (Tango no Sekku) door de regering officieel omgezet in ‘Kinderdag’ en werd zowel het geluk van jongens als meisjes gevierd. Hierdoor worden nu ook grote rode of roze koinobori buiten gehangen die voor de moeder staan, gevolgd door kleinere vlaggen in volgorde van de geboorte van alle kinderen, niet alleen de zonen.

Maar hier in Nederland vinden we het vooral mooie vlaggen, die als decoratie worden toegepast en niet per se verbonden zijn met bovenstaande traditie.

Wij vinden ze prachtig en verkopen deze vlaggen dan ook het hele jaar door.

Merk / Designer
Madame Mo

Afmetingen
70 cm x 26 cm

Materiaal
100% biologisch katoen (wassen op 30 graden!)

© 2017 - 2021 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss