Nr 34 van 104

Shoppingbag L 'sample & electric blue' - Susan Bijl

Artikelnr.: 8719632192961
€ 34,90 (inclusief btw)
Voorraad: 1 stuk. Voor 16 uur besteld, morgen in huis.

The New Shoppingbag Susan Bijl

De ‘New Shoppingbag’ is een kleurrijke, lichte maar sterke boodschappentas van de Nederlandse ontwerpster Susan Bijl (Rotterdam) en is onderdeel van een serie. Hij is gemaakt van ripstop nylon, het materiaal waar ook grote vliegers van worden gemaakt. Haar ontwerp vinden wij van een frisse eenvoud met grote variatiekracht: ze heeft inmiddels vele series (die verschillen in kleur en ontwerp) gemaakt, die ook nog eens variëren in grootte en functie.

 

Klik voor een overzicht van het werk van Susan Bijl hier.

 

Ontwerp Susan Bijl: 2000

Het oorspronkelijke ontwerp van de boodschappentas is ontstaan in 2000, toen Susanne Bijl student was op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en een tas wilde ontwerpen ‘die alle andere tassen overbodig zou maken’. Er zaten twee gedachten achter: afval van reguliere plastic zakken verminderen en ‘less is more’ - een typisch Nederlandse ontwerpfilosofie waarbij het silhouet van een generieke plastic tas het uitgangspunt was. Dit werd ‘The New Shoppingbag’: licht, waardoor makkelijk op te vouwen en mee te nemen, zeer sterk en met prachtige vaak felle kleurcombinaties.

In eerste instantie werd het vooral een hit onder vrienden, andere ontwerpers en modeliefhebbers, maar inmiddels is The New Shoppingbag een begrip. Soms lijkt het wel alsof heel Rotterdam met haar tassen rondloopt, als je ze eenmaal kent zie je ze overal. Iedere tas heeft een typerende  ‘handtekening’, de iconische 'Flash' - een diagonale streep die verschijnt op elk product dat Susan Bijl ontwerpt.

 

Succes New Shoppingbag

The New Shoppingbag is inmiddels ook wereldwijd een succes: haar tassen worden o.a. verkocht in Japan en het Verenigd Koninkrijk (Paul Smit). Susan Bijl lanceert vrijwel ieder jaar weer een nieuwe serie, vaak in samenwerking met andere ontwerpers zoals Bertjan Pot (serie uit 2017 en 2020 en voor HAY).

 

Milieuvriendelijk

Alle tassen zijn gemaakt onder het ‘bluesign’ certificaat, dat schadelijke stoffen uit het productieproces elimineert. Dit certificaat stelt en handhaaft standaarden voor producten die zowel veilig als milieuvriendelijk zijn. De stof voor de tas heeft een coating op waterbasis die ook waterafstotend is. Dit heeft een kleinere impact op het milieu dan een traditionele PU-coating.

Naast het feit dat je met deze boodschappentas dus bespaard op de plastic tasjes van de supermarkt is er dus ook in het productieproces veel aandacht besteed aan het zo milieuvriendelijk mogelijk produceren van de New Shoppingbag.

 

Huidige variant: de serie 'Process'

In 2020 vierde Susan Bijl haar 20-jarig jubileum, tijd voor een verjaardagsfeest zou je zeggen, maar het werd een jaar vol veranderingen en opstanden waarin het coronavirus centraal stond. De  pauze dwong reflectie af: hoe gaan we verder? Waarom vinden we wat we doen leuk? Hoe doen we wat we doen? Welk proces is nodig om tot het meest overtuigende resultaat te komen?

Deze vragen stonden centraal bij de ontwikkeling van de collectie ‘Process’, gelanceerd in maart 2021. Het resultaat is een collectie die vrijer tot stand is gekomen dan eerdere collecties. In plaats van de limiet van 8 kleuren per collectie gebruikte ze ook haar favorieten uit ‘Recollection’ om spannende contrasten te creëren. Waarom zou je vastlopen in regels als je ze zelf hebt gemaakt?

De kleurnamen in Process zijn misschien wel onze meest abstracte tot nu toe. Met woorden als ‘concept’, ‘sample’, ‘make’ en ‘error’ verwijst ze naar de stappen in een creatief proces.

 

De New Shoppingbag Large kan tot 20kg dragen en is 37,5 cm x 69 cm x 34 cm groot.

Merk / Designer
Susan Bijl

Afmetingen
37,5 x 69 x 34 cm, kan tot 20 kg dragen

Materiaal
Ripstop Nylon

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss