Nr 61 van 105

Kruk plopp Standaard (H50 cm) Staal Gelakt - Zieta

Artikelnr.: 0270003
€ 495,00 (inclusief btw)

Kruk plopp Standaard (H50 cm) Staal Gelakt - Zieta

De Plopp-familie van krukken van de Poolse designer Oskar Zięta werd voor het eerst getoond op de tentoonstelling van Young Creative Polish Designers in september 2009. De kruk is beschikbaar in vier verschillende hoogten: als mini kruk (38 cm) standaard kruk (50 cm), keukenkruk (65 cm) of barkruk (75 cm).

Het maakproces is een belangrijk onderdeel van de ontwerpen van Zięta: de kruk is gelast en heel voorzichtig onder hoge druk opgeblazen waardoor er prachtige ronde vormen ontstaan. Het is dezelfde techniek die hij gebruikt voor zijn spiegels en kapstoks, zie filmpje en foto onderin.

 

Verschillende materialen en kleuren

De Plopp is gelakt verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, zowel in hoogglans als in mat. Daarnaast is er een inox variant (gepolijst roestvrijstaal) van te krijgen en een 'rauw staal' gelakte versie. Naast de stalen plopp is er ook een aluminium variant in verschillende kleuren mogelijk en zelfs een van koper (mooi maar duur!). De aluminium variant is heel licht, wat de krukken nog wonderlijker maakt.

En om het compleet te maken: de INOX varianten zijn door een chemisch (rook) proces doorzichtig gekleurd te krijgen in het goud en blauw, dus niet gelakt maar prachtig 'organisch' gekleurd.

Enfin, hierbij het overzicht van de gelakte kleuren / mogelijkheden voor de STALEN variant:

RAL 7003 moss grey matt
RAL 7006 beige grey matt
RAL 7021 graphite grey matt
RAL 7022 umbra grey matt
RAL 7031 blue grey matt
RAL 9003 white glossy
RAL 9005 black glossy
RAL 1016 yellow glossy
RAW Steel
 

Hoogte van de standaard kruk is 50 cm, diameter poten 35 cm. Ofschoon hij het uiterlijk heeft van een kwetsbare opgeblazen vorm is de kruk supersterk!

 

Mud in May is officiële dealer van al het werk van Zięta, je kunt al zijn ontwerpen bij ons bestellen, voor vragen neem contact op of kom langs in de winkel!

 

 

Over Oskar Zieta

Oskar Zieta (1975) is een Poolse architect die door middel van een door hemzelf ontwikkelde ‘opblaastechniek’ prachtige producten van metaal maakt. Hij studeerde aan de Zwitserse Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich en werkte daar vervolgens als onderzoeksassistent op het departement van CAAD (Computer Aided Architectural Design). Het is ook daar dat hij zijn inmiddels beroemde techniek ontwikkelde. Hij stelde zich voor dat je een stoel of een ander object plat zou kunnen kopen en vervoeren, dat het licht zou zijn en dat je het thuis aangekomen zou kunnen opblazen tot zijn eindvorm. Het zou sterk, licht en mooi zijn, en de transportkosten minimaal.

 

 

FiDU Techniek

Het is deze techniek die hij FiDU heeft genaamd die een enorme vernieuwing in de metaalbewerking heeft veroorzaakt. FiDU staat voor Freie innen Druck Umformung wat letterlijk vertaald ‘vrije inwendige drukvorming’ betekent. Door in een klein ventiel lucht te blazen vervormt hij metaal tot spiegels, tafels, stoelen en zelfs kapstokken.

Zieta: ‘Tests uitgevoerd op de Plopp-kruk gaven verrassende resultaten. Een kruk van slechts enkele kilo's kan 2,6 ton dragen. Dit is het gewicht van een volwassen olifant of twee kleine auto's. We kunnen zo dingen maken die niet alleen mooi zijn, maar ook technisch uniek.’

Het maakproces is duidelijk een belangrijk onderdeel van de ontwerpen van Zieta. De technieken die door hem worden gebruikt zijn ontstaan uit een samenwerking tussen specialisten op verschillende gebieden zoals bionica, sociologie, architectuur en engineering. Daarnaast streeft zijn bureau ook naar een effectief en schoon productieproces en maakt daarvoor gebruik van diverse hulpmiddelen en nauwkeurige robots.

 

 

Design

In het begin werd zijn techniek alleen gebruikt door andere meubelfabrikanten maar in 2008 kwam Zieta op de markt met zijn eigen lijn: de Plopp (geproduceerd door het Deense bedrijf HAY) en de in beperkte oplage geproduceerde stoel Chippensteel (in samenwerking met SZ-Designedition / Magazin.com). Beide objecten waren wonderlijk licht en zien eruit als strandspeelgoed, ondanks dat het is gemaakt van lasergesneden staal. Volgens Zieta zijn de grootste voordelen: ‘effectievere productie, recyclingmogelijkheden, vormzuiverheid en ... comfort.’

 

 

Musea

De Plopp kruk (in het Pools een afkorting voor ‘Polish Folk Object opgeblazen met lucht’) bracht Zieta grote bekendheid en tal van prijzen en vond zijn weg naar het Centre Pompidou in Parijs als een van de twaalf stoelen die het hedendaagse ontwerp hebben veranderd.

 

 

De realisatie van Zieta's beroemde Plopp-kruk

 

Zijn ontwerpen zijn daarnaast aangekocht door verschillende musea waaronder de Pinakothek der Moderne in München, het Zürich Design Museum en het Baden State Museum in Karlsruhe. Hij noemt zijn houding ten opzichte van ontwerp Prozessdesign: dit is ook de naam van zijn twee studio's in Wrocław en in Zürich.

Oskar Zieta won diverse prijzen: de AUDI - Mentor-Prijs 2011, de Red Dot Award 2008, de DMY Award voor innovatie in het productieproces 2008, de YDMI 2008, de Duitse Design Council Prize 2009, de Forum Aid Awards 2009, Technology Award - Materialica 2000, en de MOET DESIGN Łódz 2011. Het Wire Magazine noemde zijn ontwerpen ‘meubels van de toekomst’.

 

Interview Oskar Zieta

 

Hoe wonderlijk eenvoudig de FiDU techniek is: Oskar Zieta pompt handmatig lucht in het metalen object...

Merk / Designer
Zieta

gewicht
3,7

Afmetingen
hoogte 50 cm, diameter poten 35 cm

Materiaal
staal, gespoten / gelakt

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss