'Aligned' tuincollectie van Maarten Baas  / Valerie Objects

De eerste outdoor collectie van het Belgische merk Valerie Objects genaamd 'Aligned' is ontworpen door Maarten Baas, een Nederlandse designer die bekent staat om spannende maar speelse producten.

De serie bestaat uit een kleine tuintafel (70 x 70 cm), een grote tuintafel (179 x 85 cm), een tuinstoel met of zonder armleuningen, een krukje en een lounge stoel, allen te krijgen in de kleuren gebroken wit, zwart of prachtig geel. Ze zijn gemaakt van gepoedercoat aluminium en daardoor zeer duurzaam.

 

 

 

Ontwerpproces

Maarten Baas: 'Het uitgangspunt was vergelijkbaar met elk object dat ik maak: een volledig functioneel designstuk maken dat eruitziet alsof het met de hand is geschetst'.

Hij herdefinieerde het typische buitenmeubilair dat normaal gesproken bestaat uit metalen frames en houten latten: door de latten met een potlood op papier te schetsen en ze vervolgens minutieus in het echt na te bootsen. Het resultaat is heel Maarten Baas: een ontwerp dat door een kind lijkt te zijn getekend. Je kunt de speelsheid goed zien in de foto hieronder, elke 'lat' is anders. Ook omdat de tafels en stoelen volledig van aluminium zijn gemaakt maar de vorm van houten latten bevatten maakt het ontwerp spannend.

 

 

 

Afmetingen Aligned Tuinmeubels

Alle producten zijn gemaakt van gepoedercoated aluminium en voorzien van PE-glijdoppen.

De tuinstoel zonder armleuningen is 56 cm breed, 55 cm diep en 82 cm hoog.

De tuinstoel met armleuningen heeft dezelfde maten: 56 cm breed, 55 cm diep en 82 cm hoog.

 

 

Over Maarten Baas

Maarten Baas (1978) is een Nederlandse ontwerper en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw. Hij wordt vaak omschreven als een 'auteur-ontwerper', waarvan zijn werk zich uitstrekt over de grenzen tussen kunst en design. Zijn werk staat bekend als rebels, speels, intellectueel, theatraal en artistiek. Hij heeft een autonome positie verworven op het gebied van ontwerpen en zijn werk varieert van conceptuele ontwerpen, limited editions, productieontwerp, installaties, openbare ruimte, architectuur, interieurontwerp, theaterontwerp en performances.

Zijn werken bevinden zich in grote museale collecties, zoals het MoMa, Victoria & Albert Museum, Les Arts Decoratifs, het San Francisco Museum of Modern Art, Die Neue Sammlung, Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. En in privécollecties van Brad Pitt, Kanye West, Ian Schrager en Adam Lindemann. Hij werkte voor exclusieve merken, zoals Louis Vuitton, Swarovski, Dior, Gramercy Park Hotel, Dom Ruinart en Berluti.

Vanaf 2005 heeft Baas samengewerkt met Bas den Herder als zijn productiepartner. De meeste van zijn ontwerpen zijn handgemaakt in de "DHPH" -studio in 's-Hertogenbosch, Nederland.

Een van zijn bekendste werken is de klok die hij maakte voor schiphol, waarin hij de wijzers aanpast naarmate de tijd verstrijkt. Maar ook zijn Clay serie vinden wij van een ongelooflijke schoonheid.

 

 

 

Valerie Objects

Valerie Objects is een relatief jong Belgisch designlabel opgericht door Axel Van Den Bossche (Serax) en art director Veerle Wenes (eigenaar van de Valerie Traan Gallery in Antwerpen). Ze streven ernaar om zoals ze het zelf zeggen ‘dagelijks te gebruiken objecten een esthetische betekenis te geven’. Het label staat voor unieke maar toegankelijke creaties, ontworpen voor dagelijks gebruik.

Ze werken met designers als Maarten Baas, Koichi Futatsumata, Muller Van Severen en Chris Kabel en hebben zich na hun start als eerste gestort op het creëren van nieuwe besteksets ('the cutlery project'), waarbij het doel was om de vorm van klassiek zilverwerk te ontstijgen. Het speelse bestek met haar grillige lijnen en prachtige kartelrand van Maarten Baas - naar een snelle schets - is daar een goed voorbeeld van.

Inmiddels produceert Valerie Objects meer dan bestek alleen maar ook lampen, stoelen, behang, kleden en zelfs snijplanken. Objecten gemaakt door ontwerpers die opvallen door een duidelijke signatuur. Vaak zijn het ontwerpers die met eerlijke, duurzame materialen werken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de alu stoelen van Muller van Severen - een samenwerking van de fotograaf Fien Muller en kunstenaar Hannes Van Severen - prachtige eenvoudige stoelen met mooie kleurcombinaties.

 

 

Presentatie van de the cutlery show in de Valerie Traan Gallery in Antwerpen

 

Portret van Veerle Wenes en haar galerie

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss