Over Circuform

Circuform is een relatief jong Nederlands designmerk dat circulaire, recyclebare meubels produceert. De meubels zijn niet alleen gemaakt van gerecyclede materialen, zelf zijn ze ook her te gebruiken en daarom geven ze je voor iedere stoel die je na jaren gebruik weer inlevert statiegeld. Wij vinden het een prachtig concept, het past in de toekomstbestendige wereld van 'cradle to cradle': we zien hier al initiatieven in bij bijvoorbeeld kledingbranche (Mud Jeans, ook Nederlands!) maar zagen dit nog niet eerder in de meubelbranche.

Circuform streeft naar zoals ze het zelf zeggen 'een wereld waarin we het gebruik van kostbare nieuwe grondstoffen minimaliseren en hergebruik maximaliseren'.

Los van dit cradle to cradle concept zijn het prachtige designstoelen van gerenommeerde ontwerpers, zorgvuldig en elegant. De eerste stoelen die Circuform (her)produceerde was de 380 stoel van Ineke Hans, in deze heruitgave de REX genaamd.

REX stoel Ineke Hans Circuform

 

REX, de eerste Nederlandse statiegeld stoel

Eind 2021 lanceerde Circuform zijn eerste statiegeldstoel: een heruitgave van de met vele prijzen overladen 380 Chair die Ineke Hans in 2010 voor Ahrend ontwierp. De stoel is geïnspireerd op de beroemde Revolt-stoel van Friso Kramer, gemaakt van gerecycled kunststof, stapelbaar en geschikt voor zowel binnen als buiten.

 

Ineke Hans en Friso Kramer, die de Revolt en de 380 besproken

 

Toen wij deze stoel enkele jaren terug zagen waren we op slag verliefd op de vorm en kleurencombinatie, maar helaas waren ze toen al niet meer in productie. Met de heruitgave in 2021 van Circuform kunnen we ze eindelijk in onze collectie in de winkel in Amsterdam opnemen.

Rex buitenstoel 380 ineke hans

De REX is te krijgen met of zonder armleuningen, gemaakt van gerecycled nylon (zelf ook volledig recyclebaar), stapelbaar tot 4 stoelen en heeft een gewicht van 6kg (+ 0,5kg met armleuningen).

Het aantal kleuren dat te combineren is sinds oktober 2022 uitgebreid: zowel de zitting, de rugleuning als de armleuningen zijn te krijgen in het zwart, lichtgrijs (RAL 7035), donkergroen (RAL 6009) of zwavelgeel (RAL 1016).

Je kunt de stoel dus in één kleur bestellen, maar ook in een combinatie van verschillende kleuren, iets wat hem - vinden wij - spannend maakt. De rugleuning en armen zijn glanzend terwijl de zitting mat is, ook een mooi contrast-detail. In onze winkel in Amsterdam hebben we een aantal verschillende stoelen staan waarvan de onderdelen niet zijn vastgeschroefd en je zo verschillende kleuren gemakkelijk kunt combineren tot je ideale stoel. Kom gerust langs!

 

Museumcollecties

Sinds de lancering is REX in maar liefs 4 museumcollecties opgenomen: Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), Stedelijk Museum (Amsterdam), Die Neue Sammlung/The Design Museum (München) en het Vitra Design Museum (Wheil am Rhein). De

Rex in stedelijk, vitra, Boijmans van Beuningen

 

Oorspronkelijk ontwerp: de 380

Het doel was om een zeer comfortabele multifunctionele stoel van hedendaagse materialen te maken. De stoel bestaat uit twee spuitgegoten elementen: een zitting en een rugleuning. De rugleuning is flexibel en draagt hiermee bij aan het comfort. REX wordt geleverd met en zonder armleuningen en kan in beide varianten worden gestapeld. Als de stoelen op een rij staan, passen de armen heel mooi bij elkaar.

 

Ineke Hans over het ontwerp van de 380 / REX

 

Omdat er gebruik wordt gemaakt van slechts twee componenten is de stoel eenvoudig te monteren en demonteren en dus zeer geschikt voor recycling: zowel zitting als rugleuning zijn weer recyclebaar. De twee elementen passen bovendien in een doos precies onder elkaar, wat de hoeveelheid ruimte en lucht bij transport minimaliseert.

Het gebruikte materiaal maakt de REX zeer geschikt voor kantines en terrassen en interessant voor huishoudelijk en projectgebruik.

 

Afval als grondstof

Alle grondstoffen in de meubels van Circuform zijn volledig te hergebruiken, ze kunnen keer op keer omgesmolten worden om nieuwe circulaire meubels van te maken, zonder kwaliteitsverlies. Ze maken gebruik van oude visnetten & tapijten, dat voornamelijk bestaat uit nylon. Nylon wordt normaal gemaakt van fossiele brandstoffen, wat bijdraagt aan broeikasemissies; door gebruik te maken van gerecycled nylon wordt voor elke ton grondstof maar liefs 7 vaten ruwe olie bespaard en 6,5 ton koolstofuitstoot vermeden. De REX stoelen zijn hiervan gemaakt.

Maar ook gerecycled PPP wordt voor de meubels van Circuform gebruikt: flessendopjes, bakjes en speelgoed worden uit een enorme stroom kunststoffen gevist, op kleur gesorteerd en in kleine stukjes gehakt. Dit regranulaat wordt aangevuld met 30% houtvezels, een restproduct van een lokale houtverwerker, en verwerkt tot een spuitgietkorrel waarna het gebruikt wordt om de Kwart stoel te maken.

Nederland ligt daarnaast vol bergen kunstgras, dat aan het eind van hun leven niet meer geschikt is om op te spelen. Ook dat is een goed product om te gebruiken voor het realiseren van de meubels van Circuform: de sterke en lange vezels zijn bij uitstek geschikt voor de Scala-serie, en zorgen voor een stevig, naadloos meubel dat tegen weer en wind bestand is.

Aluminium kan steeds weer worden hergebruikt, zonder zijn stevigheid te verliezen. Veelgebruikte voorwerpen als blikjes worden tegen relatief weinig energie omgesmolten en veranderd in iets nieuws. Deze flexibiliteit en het gebruiksgemak maken van aluminium een perfecte kandidaat voor innovatief design. Gebruikt voor de Rex- tafelpoten.

Voor de tafelbladen van de REX worden meubelstoffen lokaal ingezameld in Denemarken, samengevoegd en onder hoge druk samengeperst. De druk en warmte die vrijkomen, transformeren de zachte meubelstoffen tot een harde plank met onderlaag en toplaag. Zo hard, dat je verzekerd bent van een tafelblad dat niet kromtrekt en tegen krassen is bestand.

 

Prijzen / Awards

Met de REX, ontworpen door Ineke Hans, heeft Circuform niet alleen de aandacht getrokken van bekende designinstanties, maar ook meerdere internationale awards in de wacht gesleept. Het ontwerp is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar belichaamt ook een radicaal nieuwe kijk op meubilair, waarbij afstand wordt genomen van de wegwerpcultuur.

Chicago Good Design erkent REX als een veelvuldig bekroonde stoel die, dankzij Circuform, een tweede leven krijgt. “REX is a multi-awarded chair designed by Ineke Hans who gets a second life by Circuform. Circuform is a new brand that gives industrially designed furniture a circular life: minimizing the use of expensive new raw materials and maximizing reuse.” - Chicago Good Design.
 
De Eco Design Bundespreis prijst het vernieuwende statiegeldsysteem van als het summum van recyclebaar meubilair. “Uitstekend ontwerp ontmoet een geavanceerd statiegeldsysteem: REX is het toppunt van een recyclebaar meubelstuk.” - Eco Design Bundespreis.

De Dutch Design Awards benadrukt de impact van REX op de perceptie van meubels als duurzame, waardevolle objecten in plaats van wegwerpartikelen. “REX rekent af met meubels als wegwerpartikelen: Ineke Hans en Circuform boksen met veel toewijding en daadkracht een ecosysteem voor elkaar dat waarde geeft aan inwisselbaar meubilair.” - Dutch Design Awards.

De Green Product Award prijst Circuform voor zijn holistische benadering van de levenscyclus van het product. “The jury liked the comprehensive circular approach to the product life cycle. We are all aware of the circular gaps in Europe and the small share of materials that are really reused and maintained in highest quality. In our opinion this concept, securing recycled, & recyclable material strategy plus deposit offer make a very innovative solution worth spreading.” - Green Product Award.

De Dezeen Awards plaatst REX als een van de laatste vijf finalisten uit meer dan 3000 inzendingen. Gestemd door een vakjury en het publiek.

De G100 plaatste REX in de Goed Industrieel Ontwerp Top 100 van 2022 en 2023.

 

Rex in Museum collecties

De REX wint niet alleen prestigieuze awards maar heeft het ook zijn weg gevonden naar vooraanstaande musea in Europa.

Vitra Design Museum beschouwt de REX als een cruciaal element in de reizende expositie ‘Plastic, remaking our world’. Die Neue Sammlung in München heeft de Rex opgenomen in zijn permanente collectie, waardoor het een blijvend symbool wordt van circulair design. Het Design Museum Gent heeft de Rex aangekocht voor Design Fest 2022, terwijl het Stedelijk Museum de Rex heeft verworven voor de provocatief getitelde expositie ‘In My F*cking Backyard’.

Deze musea, met hun unieke visies en focus, erkennen in de Rex niet alleen een functioneel meubelstuk maar ook een expressief symbool van innovatie en design.

In het Depot van het Museum Boijmans van Beuningen schittert de Rex te midden van andere iconische meubelstukken.

Opmerkelijk is dat zowel de Rex als het museum in 2022 de Dutch Design Awards hebben gewonnen, respectievelijk in de categorie ‘product’ en ‘habitat’. Dit bijzondere feit werd gezamenlijk gevierd met een fotosessie. De waardering voor de Rex als kunstobject én functioneel designstuk werd benadrukt.

Designblok in Praag, Tsjechië, toont de Rex als stralend voorbeeld van de circulaire benadering. “Circuform gives industrially-designed furniture a circular life, re-releasing Ineke Hans’ 2011 design.” Voor het Museum van Toegepaste Kunst in Praag was het de aanleiding om ook de Rex op te nemen in de collectie.

Deze unieke combinatie van waardering, van zowel de designwereld als gerenommeerde musea, maakt de Rex niet alleen tot een veelgeprezen meubelstuk, maar ook tot een tijdloos symbool van innovatie en duurzaamheid.

Overzicht: Vitra Design Museum, Weil am Rhein, Duitsland Die Neue Sammlung, München, Duitsland Design Museum, Gent, België The Museum of Decorative Arts, Praag, Tsjechië Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, Nederland Stedelijk Museum, Amsterdam, Nederland

 

 

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss