Lampen Muller Van Severen / Valerie Objects

De lampen van het Belgische designersduo Muller Van Severen zijn zoals ze het zelf zeggen ‘alsof iemand met een set kleurpotloden in de lucht is gaan tekenen’. Sobere maar kleurrijke lijnen die eindigen in een perfect neutrale lampenkap met dito lampje. Een lijnenspel dat als elegante objecten je interieur doorkruizen.

 

 

De lampen hoef je niet per se met een plafondcontactpunt te verbinden: er is een reeks die je aan de muur bevestigd en die in een mooie boog boven je fauteuil of tafel uitkomen. Dat is ook exact waarom ze deze lampen destijds ontworpen: voor hun nieuwe (maar oude) huis waar geen stroompunt boven de tafel bleek bedachten ze een lamp die vanaf de vloer tot het plafond reikte, en aan de muur bevestigd kon worden.

 

Inmiddels zijn er muurlampen in 5 verschillende vormen ontwikkeld, maar ook 4 staande lampen (waaronder een fantastische dubbele lamp), en 5 hangende lampen (die wel verbonden worden aan een plafondcontactpunt).

In totaal zijn er dus 14 verschillende lampen van Muller Van Severen te krijgen.

 

Kleuren

Muller Van Severen staat bekend om het gebruik van opvallende kleurencombinaties, kijk naar hun alu-chairs of tafels, en dat is bij de lampen niet anders. Er ontstaan door de kleuren een soort collages van vlakken en lijnen in de ruimte. Door vorm en kleur verbinden ze: de muur en het plafond, of een omarming van een tafel of stoel, waardoor hun ontwerpen ook een duidelijk poetisch aspect heeft. De kleuren waaruit gekozen kan worden voor de lampen varieren van het meer neutrale zwart of ivoorwit tot opvallendere kleuren als rood, blauw, groen, burgundy of curry. Daarnaast zijn veel van de lampen ook ongelakt te krijgen in messing of staal.

 

Stalen kleuren lampen aanvragen

Kom de lampen van Muller Van Severen bij ons bekijken in de winkel in Amsterdam, waar we er enkele hebben hangen. Niet allemaal, daarvoor zijn er teveel varianten, maar naast het zien van de lampen die we hebben hangen kun je natuurlijk ook natuurlijk ook alle stalen bekijken.

Wil je stalen aanvragen? Ook dat kan: bij betaling van een borg kun je stalen van de kleuren bij ons aanvragen , die we je opsturen. We voegen een retourlabel toe zodat je ze gratis en gemakkelijk kan retourneren. Zo kun je, ook als je niet in de gelegenheid bent om in de winkel langs te komen, een zo goed mogelijke keuze maken.

 

 


Ontstaan lampen

Als prototypes ontwikkelden ze lampen met tafels: uit de poot rees een lamp in een mooie boog tot boven diezelfde tafel. Ze werden getoond op de allereerste solotentoonstelling van Muller van Severen in 2011. Tijdens die tentoonstelling vulden ze de galerieruimte Valerie Traan van Veerle Wenes (art director van Valerie Objects) met vele wonderlijke, elegante objecten.

 

 

Voor deze prototypen vonden ze het lampenkapje op een rommelmarkt, perfect in zijn eenvoud en inmiddels is er een fabrikant gevonden die ze kan produceren.

 

 

 

Interview Muller Van Severen over hun werkwijze

 

Bekijk het interview met Muller Van Severen over het ontstaan van de lampen.

 

Overzicht varianten lampen

Van de aan de muur te bevestigen lampen (de hanging lamps) zijn 5 varianten te krijgen.

Er zijn 2 lampen in ronde boogvorm: de minder diepe (75 cm) hanging lamp n°2 en de diepere (137,5 cm) hanging lamp n°3. De lamp met de minder diepe boog is ook hoger: 180 cm, terwijl de lamp met de wijde boog 135 cm hoog is.

 

Er zijn 2 lampen van de schuine varianten: een minder diepe variant (hanging lamp n°4) die 90 cm diep is en 180 cm hoog, of de diepe variant die maar liefs 175 cm diep is en 135 cm hoog (hanging lamp n°1).

 

 

Daarnaast is er een rechthoekige lamp (hanging lamp n°5) te krijgen die 90 cm diep is en 100 cm hoog.

 

 

Van de hanglampen (de ceiling lamps) zijn eveneens 5 verschillende vormen.

De dubbele, in een lus hangende vorm (vinden wij een van de mooiste); hier zijn 2 varianten van te krijgen. Een relatief kleine van 100 cm breed en 56 cm hoog (ceiling lamp n°5) , en een langere van 150 cm breed en 95 cm hoog (ceiling lamp n°4). Het snoer verbind je altijd met het plafondstroompunt vanuit de draad die recht boven het lampenkapje omhoog komt.

 

Daarnaast zijn er 3 lampen die in een hoek of L-vorm vanaf het plafond naar beneden lopen: een van 40 cm breed en 60 cm hoog (ceiling lamp n°3), een van 55 cm breed en 105 cm hoog (ceiling lamp n°2) en een van 80 cm breed en 80 cm hoog (ceiling lamp n°1)

 

Van de vloerlamp zijn 4 varianten te krijgen: de standing lamp n°1 met ranke poten, daarnaast zijn in 2023 drie vloerlampen met marmeren voet gelanceerd: de hoekige standing lamp marble n°1, de ronde standing lamp marble n°2, plus een combinatie van de 2 lampen, de dubbele standing lamp marble n°3.

In totaal zijn er dus 4 verschillende staande lampen te krijgen, drie met marmeren voet en 1 zonder.

 

 

Over Muller Van Severen

Met hun achtergrond als kunstenaar bevinden de ontwerpen van Fien Muller en Hannes van Severen zich op het raakvlak van kunst en product ontwerp. Muller Van Severen als samenwerking is in 2011 ontstaan en sindsdien heeft het duo voor o.a. het Vitra Museum en Centre Pompidou ontworpen.

Muller Van Severen ontwerpt vanuit het materiaal en heeft een eigen visie op kleurgebruik. Zelf zeggen ze hierover: “Onze objecten weerspiegelen onze diepe waardering voor de materialen die we gebruiken om ze te maken. Als het om kleur gaat, gebruiken we bij voorkeur integraal gekleurde materialen, waarbij de kleur doordringt tot in de kern van het object. Onze verven worden aangebracht in structuurlagen, waardoor de ontwerpen een natuurlijke uitstraling krijgen.”

 

 

Over Valerie Objects

Valerie Objects is een relatief jong Belgisch designlabel opgericht door Axel Van Den Bossche (Serax) en art director Veerle Wenes (eigenaar van de Valerie Traan Gallery in Antwerpen). Ze streven ernaar om zoals ze het zelf zeggen ‘dagelijks te gebruiken objecten een esthetische betekenis te geven’. Het label staat voor unieke maar toegankelijke creaties, ontworpen voor dagelijks gebruik.

Ze werken met designers als Maarten Baas, Koichi Futatsumata, Muller Van Severen en Chris Kabel en hebben zich na hun start als eerste gestort op het creëren van nieuwe besteksets ('the cutlery project'), waarbij het doel was om de vorm van klassiek zilverwerk te ontstijgen. Het speelse bestek met haar grillige lijnen en prachtige kartelrand van Maarten Baas - naar een snelle schets - is daar een goed voorbeeld van.

Inmiddels produceert Valerie Objects meer dan bestek alleen maar ook lampen, stoelen, behang, kleden en zelfs snijplanken. Objecten gemaakt door ontwerpers die opvallen door een duidelijke signatuur. Vaak zijn het ontwerpers die met eerlijke, duurzame materialen werken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de alu stoelen van Muller van Severen - een samenwerking van de fotograaf Fien Muller en kunstenaar Hannes Van Severen - prachtige eenvoudige stoelen met mooie kleurcombinaties.

 

 

Presentatie van de the cutlery show in de Valerie Traan Gallery in Antwerpen

 

Portret van Veerle Wenes en haar galerie

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss