Over de Pipistrello lamp

In 1965 ontwierp Gae Aulenti de beroemde Pipistrello lamp, aanvankelijk voor de Olivetti-showrooms in Buenos Aires en Parijs. Deze lamp moest niet simpelweg verlichten, maar was ook expliciet bedoeld als integraal onderdeel van de omgeving. De originele ontwerpen hielden rekening met deze eis, wat resulteerde in een lamp die deel uitmaakte van de ruimte.

De technologische beperkingen van die tijd maakten de productie echter te uitdagend, vooral vanwege de telescopische steel en de complexe vorm van de diffuser (lampenkap) die ze had bedacht. De oplossing kwam door een samenwerking met Elio Martinelli, een pionier op het gebied van methacrylaatvormgeving. Na talloze experimenten en technologische onderzoeken ontdekte Martinelli uiteindelijk een manier om de lamp te realiseren: in 1967 kwam de Pipistrello lamp op de markt en werd direct een succes.

De tafellamp Pipistrello (Italiaans voor ‘vleermuis’) is geïnspireerd op vleemuisvleugels, en is samen met de in hoogte verstelbare voet een uniek ontwerp dat inmiddels in vele musea collecties is opgenomen.

 

Wil je de Pipistrello tafellamp bekijken? Kom naar onze winkel in Amsterdam waar we hem hebben staan in de grootste variant in het wit!

 

 

Opbouw en materialen Pipistrello lamp

De massieve kegel, de lampvoet en de knop waarmee de kop aan de telescopische steel is bevestigd, zijn allemaal gemaakt van geverfd metaal. De diffuser (lampenkap) is van wit opaal methacrylaat (kunststof) en de telescoop is van geborsteld roestvrij staal. Het licht is warm en zacht en kan worden geconcentreerd of verspreid door de hoogte van de telescoop aan te passen.

 

 

Varianten Pipistrello lamp

De Pipistrello is in 6 verschillende kleuren te krijgen, waarbij dan de kleur van de voet varieert: agave groen (RAL 6004), bruin (RAL TIPO 8019), messing (zijdezacht), wit (RAL 9003), geel (RAL 1021) of zwart (RAL 9005).

 

 

De gele variant wordt de POP variant genoemd, geinspireerd op de gele pop-art kleur. Deze heeft als afwijking ten opzichte van de andere kleurvarianten dat de knop in de lampkap zwart is en niet matcht met de kleur van de voet.

Ook is er vanwege het 50 jarig bestaan van de Pipistrello lamp een variant in het (blad) goud te krijgen: 'A Gold plated version 24k (4 μm)'. Wil je de gouden variant van de Pipistrello lamp kopen? Mail ons voor een offerte!

 

Afmetingen Pipistrello Lamp

Qua grootte zijn er 3 varianten: het origineel ofwel de retrofit (H 66 tot 86 cm), de medium (H 50 tot 62 cm) en de mini (H 35 cm). Van de mini is er ook een draadloze variant te krijgen, en van het orgineel inmiddels ook een variant waar je de kleurtemperatuur (2500 tot 6700K) middels een app kunt aanpassen, de Tunable White 4.0.

 

 

Keuzes lichtbron Pipistrello

De grote Pipistrello is te krijgen ofwel met 4 fittingen, in elk kapdeel 1, zodat het licht mooi verspreidt, ofwel met geintergreerde LED. Het voordeel van de geintergreerde LED is dat deze dimbaar is, de variant met de vier fittingen is dat namelijk niet. Met 4 fittingen heb je natuurlijk wel meer controle mbt vervanging van de lampen, en je kunt er dimbare LED lampjes met e14 fitting in doen, maar je hebt dan geen dimmer op het snoer. Tegenwoordig kun je natuurlijk wel gemakkelijk een draadloze dimmer tussen het stopcontact en het snoer plaatsen, maar we geven maar even alle voor- en nadelen van de varianten aan.

 

Over Gae Aulenti

Gae Aulenti (1927-2012) was een veelzijdige Italiaanse architect en ontwerper die actief was in meubelontwerp, grafisch ontwerp, decorontwerp, verlichtingsontwerp, tentoonstellingsontwerp en interieurontwerp. Ze speelde een belangrijke rol bij de inrichting van beroemde musea zoals het Musée d'Orsay in Parijs, de hedendaagse kunstgalerij van het Centre Pompidou in Parijs, de restauratie van Palazzo Grassi in Venetië en het Aziatisch Kunstmuseum van San Francisco. Aulenti was een van de weinige vrouwen in de naoorlogse periode die bekendheid verwierf in de ontwerpwereld van Italië. Haar werk maakte deel uit van een avant-gardistische ontwerpbeweging die afstand nam van standaardisatie en nieuwe, utopische vormen van architectuur en design verkende.

 

Gae Aulenti werd geboren in Palazzolo dello Stella (Friuli) en groeide op met een liefde voor piano en boeken. Ze studeerde architectuur aan de Polytechnische Universiteit van Milaan en behaalde haar diploma in 1954 als een van de twee vrouwen in een klas van twintig studenten. Ze begon haar carrière als zelfstandig architect en freelance ontwerper in Milaan. Ze ontwierp interieurs voor bedrijven zoals Fiat, Banca Commerciale Italiana, Pirelli, Olivetti en Knoll International. Daarnaast ontwierp ze producten en meubels voor bedrijven als Artemide, Poltronova, Candle, Knoll, Ideal Standard, Louis Vuitton en Martinelli Luce.

Aulenti werkte ook als art director bij het designmagazine Casabella-Continuità en later bij Lotus International. Ze gaf les aan de architectuurscholen van Venetië en Milaan, en gaf lezingen in Europa en Noord-Amerika. Ze ontwierp meubels zoals de 'April' klapstoel en de 'Sanmarco' tafel, evenals decors voor toneelproducties. Haar werk aan het Musée d'Orsay leidde tot verdere prestigieuze opdrachten in Europa en de VS.

Aulenti's werk werd gekenmerkt door een focus op de bewoners van een ruimte en een afkeer van vluchtige trends, altijd op zoek naar duurzame waarden in haar ontwerpen.

Gaetana Aulenti overleed in Milaan op 31 oktober 2012. Haar werk en nalatenschap worden geëerd in verschillende musea en haar archieven worden bewaard in de International Archive of Women in Architecture bij Virginia Tech. Een plein in Milaan, Piazza Gae Aulenti, is naar haar vernoemd als eerbetoon aan haar bijdragen aan de architectuur en design.

 

Over Martinelli Luce

Martinelli Luce, opgericht in 1953, heeft zijn wortels in de late jaren veertig. Decorontwerper Elio Martinelli begon toen met het maken van lampen voor theaterdecors. Deze lampen waren zowel uniek als functioneel.

De beroemde architect Giovanni Ponti zag het potentieel van deze lampen en moedigde Martinelli aan ze commercieel aan te bieden. Samen met zijn vrouw reisde Martinelli door Italië om zijn lampen te verkopen, die hij in zijn atelier in Lucca ontwierp.

Geïnspireerd door de natuur en nieuwe materialen, creëerde Martinelli lampen met strakke lijnen en elegante vormen. Zijn mid-century modern stijl werd wereldwijd populair, en zijn werken zijn opgenomen in prestigieuze collecties zoals die van het Metropolitan Museum of Art in New York.

 

 

Martinelli presenteerde zijn ontwerpen op de Eurodomus-tentoonstellingen in de jaren zestig, wat zijn internationale bekendheid vergrootte. In deze periode ontwierp hij iconische lampen zoals de Serpente (1965) en de Cobra (1968), geïnspireerd door de bewegingen van een slang.

Samenwerkingen waren een sleutel tot Martinelli's succes. Hij werkte samen met ontwerpers zoals Gae Aulenti, met wie hij de Pipistrello lamp (1967) creëerde, en Brian Sironi, die de Elica lamp ontwierp en daarmee de Compasso d’Oro Award won. Bekende ontwerpen van Martinelli zijn onder andere de Foglia, Bolla, en Flex.

Vandaag de dag worden Martinelli Luce's ontwerpen erkend als belangrijke bijdragen aan verlichtingsontwerp en zijn ze te vinden in musea zoals het Metropolitan Museum of Art in New York.

Hoewel Elio Martinelli in 2004 overleed, blijft Martinelli Luce zijn visie voortzetten. Een voorbeeld hiervan is de Colibrì lamp, ontworpen door zijn dochter Emiliana, die in 2013 de iF Product Design Award won.

 

KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN ALLE LAMPEN VAN MARTINELLI LUCE HIER

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss