Over Martinelli Luce

Martinelli Luce is een klassiek Italiaans lampenmerk dat officieel werd opgericht in 1953, hoewel de oorsprong verder teruggaat. In de late jaren veertig begon decorontwerper Elio Martinelli met het ontwerpen van lampen voor zijn theaterdecors. Deze lampen hadden niet alleen unieke vormen die pasten bij het decor, maar voldeden ook aan de specifieke verlichtingsbehoeften van de producties.

 

 

Giovanni Ponti, een beroemde architect en ontwerper uit die tijd, merkte de lampen op en moedigde Martinelli aan om ze commercieel aan te bieden. Samen met zijn vrouw begon Martinelli door Italië te reizen om zijn lampen te verkopen, die hij in zijn atelier in zijn geboortedorp Lucca ontwierp. Dit is waar de naam 'Luce' in Martinelli Luce vandaan komt.

 

Stijl Martinelli Luce

Geïnspireerd door de eenvoud van de natuur en door nieuwe materialen en vormen te verkennen, creëerde Martinelli lampen met een strakke geometrie en elegante uitstraling. Zijn stijl, bekend als mid-century modern, benadrukte duidelijke lijnen en functionele elegantie, waardoor zijn ontwerpen wereldwijd geliefd werden. Dit maakte hem tot een toonaangevende figuur in het design van zijn tijd, met zijn werken in prestigieuze collecties zoals die van het Metropolitan Museum of Art in New York.

Dankzij een uitnodiging van Giovanni Ponti presenteerde Martinelli zijn lampen op de eerste Eurodomus-tentoonstelling in 1966, en later ook in 1968, 1970 en 1972. Deze evenementen zorgden voor een grotere bekendheid en vraag naar zijn ontwerpen in Europa en de Verenigde Staten. In deze periode ontwierp Martinelli enkele van zijn meest iconische lampen, zoals de Serpente lamp (1965) en de Cobra lamp (1968), geïnspireerd door de sierlijke bewegingen van een slang en ontworpen als elegante bureau- en later vloerlampen.

 

 

Een belangrijk aspect van Martinelli's succes was zijn samenwerking met andere getalenteerde ontwerpers. In de tweede helft van de 20e eeuw werkte hij samen met ontwerpers zoals Gae Aulenti, met wie hij in 1966 de Pipistrello tafellamp ontwierp, en Brian Sironi, die de Elica lamp ontwierp en daarmee in 2011 de Compasso d’Oro Award won.

 

 

Andere bekende lampen van Martinelli zijn onder andere de Foglia, Bolla, Flex, Nuvole vagabonde en Biconica. Ook zijn speelse ontwerpen, zoals de Rondini, Cavallo Pazzo en Geronimo lampen, vinden wij prachtig!

Vandaag de dag worden verschillende modellen van Martinelli Luce erkend als belangrijke bijdragen aan verlichtingsontwerp en zijn ze te vinden in musea zoals het Metropolitan Museum of Art in New York, het Musée des Arts Décoratifs in Montreal en het Philadelphia Museum of Art.

Hoewel Martinelli in 2004 overleed, blijft Martinelli Luce zijn visie voortzetten door het creëren van boeiende, hedendaagse verlichting. Een goed voorbeeld hiervan is de Colibrì lamp, ontworpen door zijn dochter Emiliana, die in 2013 de iF Product Design Award won.

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss