Nr 14 van 18

Tafla mirrors Ovaal II (hoekig) - Zieta

€ 1.200,00 (inclusief btw)

Tafla Spiegels Ovaal met hoeken - Zieta

De fantastische 'Tafla mirrors' van de poolse designer Oskar Zieta zijn dikke spiegels (6 cm) van gepolijst roestvrijstaal. Het lijken een soort grote glanzende druppels kwik: wonderschone objecten met een bijna sensuele uitstraling. Zodra je ze ophangt maken ze onderdeel uit van de architectuur en trekken op een prachtige manier het licht de ruimte in.

De Tafla mirrors hangen iets van de muur waardoor ze lijken te zweven. Het maakproces is een belangrijk onderdeel van de ontwerpen van Zieta: de Tafla mirrors zijn gelast en onder hoge druk opgeblazen waardoor er een prachtige dikke ronde vorm ontstaat. Het is dezelfde techniek die Oskar Zieta gebruikt voor zijn krukken en kapstokken.

De versie die we hier tonen is de ovaalvormige spiegel met hoeken, die te krijgen is in zes verschillende groottes. Er zijn ook rechthoekige, ovaalvormige zonder hoeken en geheel ronde vormen van te krijgen. Ook bestaat er een Rondo, in de vorm van een enorme donut, waar weer een gat in het midden zit.

De varianten hebben de volgende maten:

Tafla C1  - 225 x 99 x 6 cm
Tafla C2  - 149 x 94 x 6 cm
Tafla C3  - 124 x 67 x 6 cm
Tafla C4  - 100 x 50 x 6 cm
Tafla C5  - 55 x 40 x 6 cm
Tafla C6  - 55 x 50 x 6 cm

Vaak worden ze in combinaties op een muur gehangen, wat een prachtig effect geeft.

Elk product heeft zijn eigen certificaat, nummer en symbool. Voor een overzicht van het werk van Oskar Zieta klik hier.

 

Mud in May is officiële dealer van al het werk van Zieta, je kunt al zijn ontwerpen bij ons bestellen, voor vragen neem contact op of kom langs in de winkel!

 

Over Oskar Zieta

Oskar Zieta (1975) is een Poolse architect die door middel van een door hemzelf ontwikkelde ‘opblaastechniek’ prachtige producten van metaal maakt. Hij studeerde aan de Zwitserse Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich en werkte daar vervolgens als onderzoeksassistent op het departement van CAAD (Computer Aided Architectural Design). Het is ook daar dat hij zijn inmiddels beroemde techniek ontwikkelde. Hij stelde zich voor dat je een stoel of een ander object plat zou kunnen kopen en vervoeren, dat het licht zou zijn en dat je het thuis aangekomen zou kunnen opblazen tot zijn eindvorm. Het zou sterk, licht en mooi zijn, en de transportkosten minimaal.

 

 

FiDU Techniek

Het is deze techniek die hij FiDU heeft genaamd die een enorme vernieuwing in de metaalbewerking heeft veroorzaakt. FiDU staat voor Freie innen Druck Umformung wat letterlijk vertaald ‘vrije inwendige drukvorming’ betekent. Door in een klein ventiel lucht te blazen vervormt hij metaal tot spiegels, tafels, stoelen en zelfs kapstokken.

Zieta: ‘Tests uitgevoerd op de Plopp-kruk gaven verrassende resultaten. Een kruk van slechts enkele kilo's kan 2,6 ton dragen. Dit is het gewicht van een volwassen olifant of twee kleine auto's. We kunnen zo dingen maken die niet alleen mooi zijn, maar ook technisch uniek.’

Het maakproces is duidelijk een belangrijk onderdeel van de ontwerpen van Zieta. De technieken die door hem worden gebruikt zijn ontstaan uit een samenwerking tussen specialisten op verschillende gebieden zoals bionica, sociologie, architectuur en engineering. Daarnaast streeft zijn bureau ook naar een effectief en schoon productieproces en maakt daarvoor gebruik van diverse hulpmiddelen en nauwkeurige robots.

 

 

Design

In het begin werd zijn techniek alleen gebruikt door andere meubelfabrikanten maar in 2008 kwam Zieta op de markt met zijn eigen lijn: de Plopp (geproduceerd door het Deense bedrijf HAY) en de in beperkte oplage geproduceerde stoel Chippensteel (in samenwerking met SZ-Designedition / Magazin.com). Beide objecten waren wonderlijk licht en zien eruit als strandspeelgoed, ondanks dat het is gemaakt van lasergesneden staal. Volgens Zieta zijn de grootste voordelen: ‘effectievere productie, recyclingmogelijkheden, vormzuiverheid en ... comfort.’

 

 

Musea

De Plopp kruk (in het Pools een afkorting voor ‘Polish Folk Object opgeblazen met lucht’) bracht Zieta grote bekendheid en tal van prijzen en vond zijn weg naar het Centre Pompidou in Parijs als een van de twaalf stoelen die het hedendaagse ontwerp hebben veranderd.

 

 

De realisatie van Zieta's beroemde Plopp-kruk

 

Zijn ontwerpen zijn daarnaast aangekocht door verschillende musea waaronder de Pinakothek der Moderne in München, het Zürich Design Museum en het Baden State Museum in Karlsruhe. Hij noemt zijn houding ten opzichte van ontwerp Prozessdesign: dit is ook de naam van zijn twee studio's in Wrocław en in Zürich.

Oskar Zieta won diverse prijzen: de AUDI - Mentor-Prijs 2011, de Red Dot Award 2008, de DMY Award voor innovatie in het productieproces 2008, de YDMI 2008, de Duitse Design Council Prize 2009, de Forum Aid Awards 2009, Technology Award - Materialica 2000, en de MOET DESIGN Łódz 2011. Het Wire Magazine noemde zijn ontwerpen ‘meubels van de toekomst’.

 

Interview Oskar Zieta

 

Hoe wonderlijk eenvoudig de FiDU techniek is: Oskar Zieta pompt handmatig lucht in het metalen object...

Merk / Designer
Zieta

Afmetingen
verschillend, zie tekst

Materiaal
Gepolijst Roestvrijstaal

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss