-10%

Nr 5 van 17

Filigrana S5 hanglamp Ø 50 cm - Sebastian Wrong / Established & Sons

€ 3.150,00 € 2.835,00 (inclusief btw)
Artikel niet op voorraad:

de levertijd is 6 weken.

Over de Filigrana Hanglamp

De glazen Filigrana hanglampen van designer Sebastian Wrong voor het Britse designmerk Established & Sons worden op traditionele wijze met de hand geblazen in Venetië, waarbij een 16e-eeuwse techniek uit Murano wordt gebruikt om de prachtige snoepkleurige glazen lampionnen hun strepen te geven. Iedere lamp is daardoor uniek, zie filmpje hieronder van de ‘making off’ om te zien hoe het in zijn werk gaat.

Op het eiland Murano, waar de glasblazers in de 12e eeuw wegens brandgevaar naar verbannen waren, ontwikkelde zich al snel verschillende stijlen en technieken. De filigrana (of filigrain) stijl is ontwikkeld rond 1500: door glasstokken in te bedden (meestal wit maar niet altijd) in kleurloos glas, krijgt het glaswerk een gestreepte uitstraling. Vetro a fili heeft rechte witte strepen, vetro a retortoli heeft gedraaide of spiraalvormige patronen en vetro a reticello heeft twee sets lijnen die in tegengestelde richtingen zijn gedraaid.

De glazen Filigrana hanglampen van designer Sebastian Wrong zijn exact zo gevormd: prachtige witte lampen met gedraaide gekleurde strepen in zwart, wit, rood, tabacco of sinds 2023 voor de kleine lampen van 22 cm zelfs blauw. Bij hun introductie in Milan 2018 een instant klassieker: een traditionele, oude techniek toegepast op een moderne esthetiek.

Wil je de filigrana lampen komen bekijken? Wij hebben een aantal lampen ervan in de winkel in Amsterdam hangen, levertijd is rond de twee weken. Vooral gecombineerd maken ze grote indruk!

 

KLIK VOOR EEN OVERZICHT VAN ALLE FILIGRANA LAMPEN HIER

 

Kleuren en maten Filigrana Lamp

De Filigrana lampen zijn te krijgen in verschillende maten: van de hanglampen zijn 5 verschillende varianten te krijgen en van de tafellampen 2. Hanglampen: een kleine in de vorm van een lampenkap met een diameter van 16 cm (S1), ronde hanglampen van 22 cm (S2), 37 cm (S3), 45 cm (S4) of geheel rond als een bal 50 cm (S5). Deze zijn aan een plafondplaat in clusters te hangen, wat gecombineerd ongelooflijk indrukwekkend is.

Ook zijn er sinds 2024 twee tafellampen van de te klrijgen, een kleine van 22 cm (T2) en een grote hoge in de vorm van een paddenstoel met een diameter van 40 cm (T6).

 

Niet alle maten zijn in alle kleuren te krijgen:

 

Hanglampen

S1 (Ø 16 cm) Rood, zwart & wit
S2 (Ø 22 cm) Rood, zwart, wit, tabacco, blauw
S3 (Ø 37 cm) Rood, zwart, wit, tabacco
S4 (Ø 45 cm) Rood, zwart, wit, tabacco
S5 (Ø 50 cm) Rood, zwart

 

Tafellampen

T2 (Ø 22 cm) Rood, zwart, wit, tabacco, blauw
T6 (Ø 40 cm) Rood, zwart

 

Sebastian Wrong over de Filigrana

 

Glasblazen in Venetie: de making off van de Filigrana

 

Sebastian Wrong

Sebastian Wrong is ontwerper, creatief directeur en tevens specialist in moderne productie. Hij werkt en woont in Londen. In zijn vijftien jarige carrière heeft hij inmiddels met de meest vooraanstaande ontwerpers en bedrijven gewerkt. Zijn portfolio is breed: meubels, verlichting, accessoires maar ook autonome projecten.

Wrong ontving veel lof voor de Spun lamp, die hij in 2003 voor Flos ontwierp, door ermee de prestigieuze Red Dot Design Award te winnen. In 2005 was hij oprichter van de Britse merk Established & Sons, waar hij creatief directeur was tot 2012. Onder zijn leiding produceerde het bedrijf enkele van de meest iconische ontwerpen van het decennium. In 2011 lanceerde Wrong The Wrong Shop, een online platform dat editieprints verkoopt van opvallende ontwerpers en kunstenaars uit de hele wereld.

In 2012 startte hij in samenwerking met het Deense merk HAY WH (Wrong for Hay). Oorspronkelijk opgericht als een specialisatie in verlichting, werd het doel al snel breder waarbij duurzame kwaliteit in combinatie met een toegankelijke prijs voorop stond. In 2016 heeft WH zich ontwikkeld tot Wrong.London, waarbij het bedrijf zich inmiddels volledig inzet op verlichting. In 2017 is Wrong terug gekeerd naar Established & Sons in de rol van creatief directeur.

 

Established & Sons

Established & Sons is een Brits merk dat bekent staat om zijn innovatieve en baanbrekende ontwerpen. Het is een merk dat ontwerpers veel ruimte geeft voor onderzoek en experimenten. De collectie van Established & Sons bevat werken van enkele van de meest bekende designers van deze tijd, maar tegelijkertijd die van veel jonge veelbelovende ontwerpers. Door de kunstenaars met wie ze werken extreme vrijheid te bieden ontstaan er originele en baanbrekende ideeën. Vaak zijn het collectors items, die historisch gezien een belangrijke rol blijken te spelen en op hun gebied grensverleggend zijn. Dat kan op verschillende vlakken: sommige toornen aan de natuurkundewetten, anderen bevatten juist veel elegantie en humor. De collectie van Established & Sons is zowel gebonden in dit extreme als divers door de verschillende stijlen en disciplines die ze met het geven van die vrijheid omarmen. 

Merk / Designer
Established & Sons / Sebastian Wrong

Afmetingen
hoogte 49 cm, diameter 50 cm

Materiaal
met zuur geëtst mondgeblazen glas, bevestigingen van acryl en gepoedercoat staal, stalen ophangkabel (S1, S2, S3, S4, S5)

maximale wattage
max 9W LED

Fitting
E27, Dimbare LEDlamp inbegrepen

Snoerlengte
200 cm

Spanning (Volt)
230 Volt

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss