Vorige Nr 12 van 52 Volgende

Japanse (reis) handdoek / Moku Light Towel - Kontex

€ 40,00 (inclusief btw)

Lichte Japanse (reis) handdoek / Moku Light Towel - Kontex

De Japanse sneldrogende handdoek Moku (Moku Light Towel) van fabrikant Kontex is op traditionele wijze gemaakt en buitengewoon absorberend: vergelijkbaar met een reguliere handdoek die tweemaal zo groot is.

De handdoeken zijn 120 x 60 cm en van 100% katoen gemaakt.

Wasadvies: in de wasmachine met koud water en mild wasmiddel. Geen bleekmiddel of wasverzachter gebruiken. Kan in de droger!

De Moku handdoeken zijn doordat ze zo licht zijn de ideale reishanddoeken, maar ook thuis kunnen ze natuurlijk gebruikt worden. Wij importeren ze en hebben een vijftal kleuren gekozen die wij mooi vinden, maar ze zijn van Moku te krijgen in vele prachtige kleuren.

 

Het productieproces: waarom deze handdoeken snel drogen en goed absorberen

Japanse handdoeken staan bekend als de meest absorberende handdoeken ter wereld en kennen zelfs een regio (Imabari) waar op traditionele wijze al meer dan 200 jaar handdoeken wordt geproduceerd. De vele productiebedrijven in Imabari hanteren daarbij strenge kwaliteitscontroles: zo is er bijvoorbeeld de vijf seconden regel wat inhoudt dat een handdoek binnen vijf seconden moet zinken nadat het op het water is gelegd (wat staat voor een hoge waterabsorptie).

Sommige handdoeken absorberen het water beter na een paar wasbeurten terwijl andere nooit water opnemen, hoe vaak je ze ook wast. Dit komt door het fabricageproces van de handdoeken: om het garen te versterken om te voorkomen dat ze tijdens het weefproces breken worden er vaak additieven zoals zetmeel en was op aangebracht. Als ze niet goed worden gewassen blijven de resten hiervan achter die het vermogen om water op te nemen beïnvloeden. In de verffabriek van Kontex verwijderen ze hierom zorgvuldig alle sporen van additieven door ze langdurig te wassen met schoon, zacht water uit de omgeving. Vanwege het lage mineraalgehalte is het water in de regio Imabari perfect voor een grondige verwijdering van dit soort toevoegingen.

De textuur van een handdoek wordt daarnaast sterk bepaald door de vezels die worden gebruikt om garen te maken. Katoen is de meest populaire (vezel) keuze voor de productie van handdoeken, maar de eigenschappen van katoen verschillen afhankelijk van de regio van herkomst en het type katoen. Daarom is het vinden van de beste kwaliteit katoen voor de productie een voortdurende zoektocht.

Kontex heeft voor haar productieproces bewust gekozen voor tragere, oudere machines om de handdoeken zacht te maken: moderne machines zijn ideaal voor snelle massaproductie maar de garen worden vaak beschadigd, simpelweg omdat de garen de spanningen van het weven met hoge snelheid niet aankunnen.

Merk / Designer
Kontex / Moku

Afmetingen
60 x 120 cm

Materiaal
100% katoen

© 2017 - 2022 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss