Nr 42 van 105

Chair 101 rugleuning D - Maarten Baas / Lensvelt

€ 726,00 (inclusief btw)

101 Chair van Maarten Baas / Lensvelt

De 101 Chair van Maarten Baas voor het Nederlandse designlabel Lensvelt is een prachtig organische en speelse stoel: doordat de stoel te krijgen is in acht verschillende vormen (rugleuningen) komt het geheel over als een verzameling van hezelfde met de hand geschetste stoeltje, allemaal net even anders. De stoelen komen dan ook het beste tot hun recht als je er meerdere bij elkaar zet.

Naast de 101 Chair is inmiddels ook de 102 Chair (met armleuingen) te krijgen, en barkrukken.

Voor een overzicht van alle stoelen van Maarten Baas voor Lensvelt klik hier.

 

De 8 rugleuningen:

Ontwerp 101 Chair

Maarten Baas is een ontwerper met een zeer sterk eigen signatuur en ook bij deze stoelen is zijn stijl zeer herkenbaar.  De 101 chair is ontworpen in 2016 en was zijn eerste serieproduct, wat een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was. Door de rugleuningen te varieren zet hij een totaal beeld neer dat de standaard van een serieproduct overstijgt: hij ziet het eindproduct dan ook expliciet als de verzameling stoelen, allen hetzelfde maar toch anders.

De losse, haast organische vormen zijn kenmerkend voor zijn werk: ook bijvoorbeeld het servies voor Valerie Objects of zijn werk voor Cor Unum ogen nonchalant en organisch. Maar vergis je niet, juist als je zo nonchalant ontwerpt moet ieder detail kloppen. Maarten Baas: 'Als je een losse vorm creëert, is het nodig om extra aandacht te besteden aan de detaillering. Zo niet, dan ziet het ontwerp er rommelig uit en verliest het zijn aantrekkingskracht.'

 

Materiaal 101 Chair en stoffering

De stoel is gemaakt van staal en naast de verschillende rugleuningen kan er gekozen worden uit verschillende stofferingen van Kvadrat (Steelcut Trio) of van Lensvelt zelf in de kleuren geel, oranje, grijs, blauw of zwart (klik op link om de stoffen in detail te bekijken op de Kvadrat site: oranje is tegen rood/bruin aan, geel tegen beige etc, dus het is goed ze even te bekijken!).

In de winkel in Amsterdam hebben we enkele stoelen van de 101 en 102 serie staan gestoffeerd met weer andere stoffen, namelijk Van de Ploeg stoffen. Andere stofferingen dan de Steelcut van Kvadrat zijn dus ook mogelijk, het ligt er een beetje aan hoeveel je er wilt en wat voor stoffen er op vooraad zijn. Als je vragen hebt mail of bel (020-7372518) gerust!

 

Stofsample aanvragen

Heb je enkele stoffen geselecteerd die je mooi vindt dan kun je hiervan weer (bij betaling van een kleine borg) stalen / samples bij ons aanvragen die we je opsturen. We voegen een retourlabel toe zodat je ze gratis en gemakkelijk kan retourneren. Zo kun je, ook als je niet in de gelegenheid bent om in de winkel langs te komen, een zo goed mogelijke keuze maken.

We willen wel heel duidelijk aangeven dat een stof online en in het echt bekijken iets heel anders is: gebruik de high-res foto's van de stoffen vooral voor een indicatie maar doe nooit een bestelling wanneer je de stoffen nog nooit in het echt hebt gezien.

De stoelen van de 101 serie worden namelijk speciaal voor jou gemaakt en zijn hierdoor niet retourneerbaar! Maak dus een zorgvuldige keuze. Ter geruststelling: heb je een order online geplaatst dan zullen we eerst contact met je opnemen om alles te controleren voordat wij de order daadwerkelijk in gang zetten.

 

Maten van de 101 Chair

De stoel is 45 cm bij 82 cm en heeft een zithoogte van 45 cm. Maar iedere stoel is zoals aangegeven net even anders. De verschillende afmetingen van de rugleuningen: A: 34 x 27 cm, B: 41 x 26 cm, C: 38 x 36 cm, D: 37 x 28 cm, E: 38 x 23 cm, F: 47 x 33 cm, G: 36 x 23 cm, H: 34 x 27 cm.

 

Over Maarten Baas

Maarten Baas (1978) is een Nederlandse ontwerper en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw. Hij wordt vaak omschreven als een 'auteur-ontwerper' omdat zijn werk zich uitstrekt over de grens tussen kunst en design. Zijn werk staat bekend als rebels, speels, intellectueel, theatraal en artistiek. Hij heeft een autonome positie verworven op het gebied van ontwerpen en zijn werk varieert van conceptuele ontwerpen, limited editions, productieontwerp, installaties, openbare ruimte, architectuur, interieurontwerp, theaterontwerp en performances.

Zijn werken bevinden zich in grote museale collecties, zoals het MoMa, Victoria & Albert Museum, Les Arts Decoratifs, het San Francisco Museum of Modern Art, Die Neue Sammlung, Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. En in privécollecties van Brad Pitt, Kanye West, Ian Schrager en Adam Lindemann. Hij werkte voor exclusieve merken zoals Louis Vuitton, Swarovski, Dior, Gramercy Park Hotel, Dom Ruinart en Berluti.

Vanaf 2005 heeft Baas samengewerkt met Bas den Herder als zijn productiepartner. De meeste van zijn ontwerpen worden handgemaakt in de "DHPH"-studio in 's Hertogenbosch, Nederland.

Een van zijn bekendste werken is de klok die hij maakte voor schiphol, waarin hij de wijzers aanpast naarmate de tijd verstrijkt. Maar ook zijn Clay serie vinden wij van een ongelooflijke schoonheid.

 

 

 

Over Lensvelt

Lensvelt is een Nederlandse projectinrichter zoals Ahrend of Gispen, die zijn eigen lijn aan designmeubels voert. Minder bekent bij particulieren, maar voor (kantoor)inrichting van esthetisch veeleisende omgevingen zoals architectenbureaus, musea of designbureaus zonder enige twijfel nummer 1 in Nederland. Zij ontwikkelen hun producten met bekende designers als Maarten Baas, Joep van Lieshout, Richard Hutten of Studio Job en dat levert opmerkelijke (kantoor)meubels op.

Daarnaast streeft Lensvelt expliciet een circulaire economie na: duurzame, tijdloze ontwerpen, hoogwaardige kwaliteit en herbruikbaarheid van de producten staan altijd centraal, en dat zie je ook terug in de materiaalkeuzes.

Een opmerkelijke collectie van hen vinden wij de zogenaamde 'boring collectie' van Space Encounters: bureaus, kasten, bureaustoelen, klokken en zelfs prullenbakken verkrijgbaar in slechts één kleur, namelijk een 'boring' grijs (RAL7044). Dat levert een prachtig beeld op, bijna cartoonesk, alsof het plaatje nog moet worden ingekleurd. Omdat ze zowel klokken als prullenbakken in dezelfde kleur ontwierpen krijg je een hoogst stilistische set.

 

boring chair desk collection space encounters lensvelt

Boring collectie 2016

 

Een andere collectie die opvalt is de Maarten Baas 101 Chairs, bestaande uit 8 stoelen met verschillende rugleuningen, gelanceerd in 2017 onder de naam ‘May I have your attention, Please?’ waarmee ze de ‘Milano Design Award, Best Concept 2017’ wonnen.

 

Maarten Baas 101 Chairs 2017

Merk / Designer
Maarten Baas / Lensvelt

Afmetingen
45 cm bij 82 cm, zithoogte van 45 cm. Rug type D is 37 x 28 cm

Materiaal
Gepoedercoat zwart staal

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss