Kratmeubels Rietveld

De Kratmeubels of Crate collection van Gerrit Rietveld uit 1934 zijn gemaakt van houten transportkratten, en werden destijds niet alleen verkocht door het Amsterdamse warenhuis Metz & Co maar ook als losse bouwtekening zodat men ze zelf kon maken.  De collectie omvatte onder andere een reeks kasten, tafels, stoelen en banken die allemaal zijn ontworpen met Rietveld's kenmerkende minimalistische en functionele stijl.

 

Rietveld Originals x HAY

De Crate Collectie die wij hier tonen is door het Deense merk HAY in 2023 opnieuw onder de naam ‘Rietveld Originals x HAY’ uitgebracht. Rietveld Originals is opgericht door Gerrits kleinzoon Egbert Rietveld met als doel de meubelontwerpen van zijn grootvader onder de aandacht te brengen van het publiek.

De kratmeubels 'Rietveld Originals x HAY' zijn gemaakt met respect voor het oorspronkelijke ontwerp: ze hebben dezelfde proporties en constructie om de productiekosten en het montageproces te minimaliseren. Met een licht hellende rugleuning en ondersteunende armleuningen weerspiegelt de eenvoud en het ruimtelijke ontwerp van de stoel de architecturale stijl van Rietveld - functionaliteit en comfort biedend zonder ruimte in te nemen.

De Crate Dining Chair is gemaakt van massief grenen, met een lakafwerking op waterbasis in verschillende kleuropties, en is geschikt voor een groot aantal binnen- en buitenomgevingen, en kan worden aangevuld met optionele zitkussens in geselecteerd textiel voor extra comfort.

Wij vinden het prachtig dat iconen opnieuw door HAY worden uitgebracht, zoals ze ook al deden met de Revolt stoel van Friso Kramer en de Rey chair van Bruno Rey. Bovendien vinden wij de kratmeubels van Rietveld buitengewoon goed pasen in deze tijd waarin duurzaamheid een steeds belangrijkere eis van ontwerpen is.

 

 

 

Over Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld (1888-1964) is een bekende Nederlands architect en meubelontwerper die als belangrijke kracht achter de kunstbeweging De Stijl gezien wordt. De Stijl is vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl en streefde naar ‘een radicale hervorming van de kunst’. Bekende namen gerelateerd aan De Stijl zijn Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck.
Een van Rietvelds bekendste stoel is zonder enige twijfel de Rood-blauwe stoel, waarmee hij de traditionele armstoel tot 13 beukenhouten latten met een vierkant profiel, twee beukenhouten latten met een rechthoekig profiel en twee rechthoekige, triplex panelen reduceerde. In dezelfde eenvoudige stijl zijn zijn kratmeubels ontworpen, functioneel en minimalistisch.

 

Over het ontstaan van de Kratmeubels

De  eerste ‘Kratmeubels’ ontwierp rietveld in 1934 en bestonden uit een stoel, een kast en een laag tafeltje. Later volgen een bureau en nog enkel items. Ze zijn zoals hij het zelf zei ontwikkeld volgens de ‘vrije timmermethode, die recht op zijn doel afgaat’.

‘Een meubel van edelhout en zuiver ambachtelijk gemaakt, wordt, om het tegen beschadigen en breken te beschermen, verzonden in een krat. Iemand die zoo’n pakket thuis krijgt, zegt hoogstens: goed verpakt. Maar nog nooit was vastgelegd, dat zoo’n krat een vrije timmermethode vertegenwoordigt, die recht op het doel afgaat. Met de sobere middelen, waarmee het is samengesteld is het sterker dan z’n edele inhoud. (…) Daarom moest er eindelijk eens iemand zijn, die het krat verkoos boven het ‘meubel.’

 

Warenhuis Metz & Co

Eerst produceerde hij ze zelf, later startte warenhuis Metz & Co met de verkoop ervan, maar over het algemeen wordt niet aangenomen dat er veel van verkocht zijn. De stoelen werden ook als zelfbouwpakket aangeboden.
Bij Metz & Co werden de kratmeubels gepositioneerd als ‘weekendmeubelen’, wat niet erg complimenteus was. De kratmeubels waren extreem goedkoop: zo’n 10 keer goedkoper dan een regulair meubel in die tijd. Rietveld kreeg daarnaast flinke kritiek op zijn ontwerpen: ze werden gezien als meubels van inferieure kwaliteit met matige afwerking, iets wat nu totaal anders wordt gezien.

 

Rietveld Originals x HAY: de kratmeubels opnieuw uitgebracht (2023)

HAY lanceerde in 2023 een heruitgave van de kratmeubels. Ze zijn zoveel mogelijk gemaakt volgens de richtlijnen van Rietveld, en kunnen geschilderd in 5 verschillende kleuren worden besteld. De planken zijn vooraf geschilderd, zelf zet je ze in elkaar met bijgeleverde schroeven, precies zoals Rietveld het beoogde: de open constructie moest expliciet zichtbaar zijn. Bij Metz & Co kon je ook tegen wat extra kosten beschilderde versies bestellen, maar die werden toch vaak tegen de instructies van Rietveld in in het geheel geschilderd, dus over de schroeven heen.

Daarnaast hebben de stoelen ingefreesde rubberen doppen onder de poten, dus enigszins moderner zijn ze wel…

 

 

Uitgebrachte kratmeubels door HAY

HAY heeft zich in eerste instantie beperkt tot het uitbrengen van 2 stoelen en 2 tafeltjes, te krijgen in 5 verschillende kleuren: naturel, zwart, wit, lichtgrijs (‘london fog’) of roest-rood (‘iron red’). Ze zijn gelakt met lak op water basis, HAY is al enige tijd geleden overgestapt op meer milieuvriendelijke verven voor hun meubels.
Van de stoelen is er een lager en bedoeld als lounge chair, en een als dining chair, iets hoger en ‘actiever’. De tafeltjes verschillen vooral in stijl, er is een iets lager tafeltje (40 cm hoog) en een wat hoger tafeltje (45 cm hoog). 

Daarnaast zijn er voor de stoelen bijpassende kussens te bestellen, om het comfort te verhogen. Ofschoon ze ook zonder kussen prima zitten, we hebben een aantal kratmeubels hier in de winkel in Amsterdam staan, kom ze gerust proberen.

 

Stoelen: dining chair of lounge chair.

De Dining Chair heeft een hoogte van 81 cm, breedte van 57 cm en een diepte / lengte van 64 cm. Hij is de meer rechte van de twee: van de lounge chair loopt het zitvlak schuiner en deze zit lager dan de dining chair. De lounge chair heeft een hoogte van 64 cm, breedte van 58 cm en een diepte / lengte van 77 cm

 

 

Tafeltjes: twee vormen.

De tafeltjes zijn qua grootte net iets anders: 40 cm hoog en dan 45x45 cm voor het 'kruistafeltje' en 45 cm hoog en dan 49,5 bij 49,5 cm voor het 'rechte tafeltje'.

Kleuren: naturel, zwart, wit, roest-rood, of grijs

We tonen ze in de afbeeldingen hierboven vooral in de naturel gelakte versies, maar ze zijn te krijgen in vijf kleuren!

 

Montage instructies

Hieronder tonen we enkele filmpjes voor de montage van de ktrameubels van HAY. Er zit natuurlijk ook een instructie bij in de verpakking, maar zo zie je het even voor je.

 

Kratmeubels van Rietveld zelf maken?

Dat kan ook. We verkopen naast deze heruitgave van HAY ook een boek waarin duidelijk staat aangegeven hoe je dat kunt doen: 'Rietveld meubels om zelf te maken (met werktekeningen)' van Peter Drijver. Klik op de link of ga naar 'boeken' om deze te kopen.

Ook zijn de originele bouwtekeningen van Rietveld zelf online te bekijken: klik hier en scroll naar beneden om de gescande bouwtekeningen uit 1934 te bekijken!

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss