GLUE 2021: The Color Issue #1 Foekje Fleur

 

Foekje Fleur is een Nederlandse ontwerpster die objecten maakt die functioneel zijn en toch ruimte bieden voor nadenken. Haar aantrekkelijke en kleurrijke designs lijken speels, maar zijn in feite geïnspireerd op serieuze onderwerpen als milieuvervuiling en dierenrechten. Ze is vooral bekend om haar flesvazen, die geïnspireerd zijn op haar verzameling van plastic afval / flessen uit de Maas. De ontstane collectie kopieerde zij in porselein: de buitenkant van de fles is gemaakt van bisque, een heel mooi mat materiaal en de binnenkant wordt geglazuurd om de fles waterproof te maken.

 

Voor het bepalen van de kleuren voor een productie, hoe ga je dan doorgaans te werk, wat zijn je (werk)stappen?

Ik kijk eerst welke kleuren toepasselijk zijn, daarin laat ik me graag conceptueel beperken; bij de flesvazen bijvoorbeeld zijn alle kleuren gebaseerd op plastic afval dat we gevonden hebben en die proberen we zo goed mogelijk na te maken. Daarna kijk is welke kleuren ook werkelijk uitvoerbaar en praktisch zijn. Met het palet dat dan overblijft ga ik schuiven totdat ik een selectie heb waarin alles mooi bij elkaar past. Ik probeer zo min mogelijk mijn eigen associaties te laten leiden maar moet uiteindelijk toch op die manier reflecteren omdat de gebruiker die associaties niet uit kan zetten. Vanuit een soort groepsassociatie zeg maar, wat ik ook wel weer een heel interessant fenomeen vind eigenlijk.

 

Het kleurenpallet dat je gebruikt is vol poederige pastellen. Is dat een bewuste keus geweest?

Nee dat is zo gelopen, bij het die flesvazen werden de kleuren dus zo mat omdat het plastic erg verweerd en verkleurd was. Bij de Bubble Buddy was het juist een technische restrictie om het gerecycleerde plastic al veel wit bevatte en daardoor geen felle kleuren gemaakt konden worden. Ik kijk ook of het praktisch is, ik zou niet gauw een pastelkleurige bank ontwerpen omdat ik weet dat niet niet lang zalmroze zou blijven, voor een zeepbakje zijn die lichte kleuren juist handig, om een donker bakje zie je witte zeepresten veel beter. Er komt nu een nieuw product uit in hout en wat fellere kleuren - zelfs heel donkerblauw- omdat dat praktisch beter werkt.

 

 

Zijn er ook kleuren die je uitgesproken lelijk vindt? Zijn er ook kleuren die je buitengewoon mooi vindt? En in dat kader: zijn er ook kleuren waar je voor moet oppassen omdat je merkt dat je ze te vaak gebruikt in je ontwerpen?

Ik houd wel van roze, daardoor zijn bepaalde roze tinten echt onderdeel van het vaste palet geworden. Toen we laatst een nieuwe grafische identiteit lieten ontwerpen was ik verrast toen Papa Ferrari (grafisch ontwerper Sander Verbeek) geen roze in het palet had opgenomen. Ik vond het eigenlijk wel verfrissend en probeer nu wat kritischer te zijn. Ik kan uren door kleurenwaaiers gaan op zoek naar mooie combinaties waarin alles klopt, maar echte favoriete kleuren heb ik niet.

 

 

Twijfel je bij kleurkeuzes veel of weet je het doorgaans heel zeker?

Ik weet dat er oneindig veel goede keuzes zijn, ik hoef er niet echt aan te twijfelen denk ik.


Zou je je kleurkeuzes intuïtief noemen of zit er ook een rationele kant aan?

Ik probeer ze in eerste instantie rationeel te benaderen maar bij de uiteindelijke selectie speelt intuïtie de hoofdrol.


Zijn er andere designers of kunstenaars die je inspireren op het vlak van kleur?

Hella Jongerius heeft hele mooie onderzoeken gedaan naar kleur en daarmee de industrie echt veranderd, verbeterd zou ik zeggen, dat vind ik heel knap. Floris Hovers heeft een hele goede smaak wat betreft kleur, hij maakt nooit keuzes die ik niet begrijp.

 


Kun je iets zeggen over of en hoe je beïnvloedt wordt mbt kleurkeuzes? Bijvoorbeeld je emotie, het seizoen, de mode, algemene kleurtrends etc.

In mijn eigen huis heeft alles kleur, geen pastels maar diepere kleuren die vaak wel een beetje vergrijsd zijn of sterke mengkleuren. Omdat het geen hele grote vlakken zijn valt de invloed mee maar het seizoen en de kleur van het lichten beïnvloeden de kleuren wel heel sterk en ik vind het leuk om dat te observeren. Ik draag de laatste jaren veel lila, een kleur die ik pas goed kon waarderen nadat ik mijn associaties over boord had gegooid en voel me daar heel goed in, kalm en verzorgd.

 

VOOR EEN OVERZICHT VAN HET WERK VN FOEKJE FLEUR KlIK HIER

 

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss