Nr 8 van 8

Beehive hanglamp (messing) - Marc de Groot

€ 595,00 (inclusief btw)

Beehive hanglamp - Marc de Groot

De Beehive hanglamp van de Nederlandse designer Marc de Groot is geïnspireerd op de structuur van de de honingraat die door velen als de perfecte vorm wordt gezien: zeshoekige eenheden die op een optimale manier het oppervlakte verdelen met dezelfde vormen.

De wiskundige Thomas Hales bewees deze perfectie. Kern is dat de zeshoekige structuur die spontaan door de bijen wordt gemaakt het dichts bij de vorm van een bol kom (dat is de vorm met de grootste inhoud versus oppervlak) terwijl er, naast elkaar geplaatst, toch geen tussenruimte verloren gaat.

 

Afbeelding afkomstig van nattavut op FreeDigitalPhotos.net

Het is deze zeshoekige structuur die de basis vormt van de Beehive hanglamp. Marc de Groot is een ontwerper die voor zijn lampen altijd een basisstructuur herhaalt, om zo tot een prachtige geometrische vorm te komen.

Net als bij de ‘Fractal Tafellamp’ is de lichtbron zo geplaatst dat hij nooit direct ligt verspreidt maar altijd via het metaal een diffuus licht veroorzaakt.

De Helix hanglamp is in drie verschillende maten te krijgen, een met een diameter van 25 cm en een hoogte van 32 cm, een met een diameter van 40 cm en een hoogte van 52 cm en een met een diameter van 50 cm en een hoogte van 64 cm.

De materialen waaruit de lampen zijn opgebouwd, aluminium of messing, maakt ze zeer duurzaam. Bovendien verouderen de lampen prachtig: vooral de messing lampen vinden we naarmate de tijd verstrijkt en het materiaal donkerder wordt steeds mooier worden.

De onderdelen van de lampen worden met een laser gesneden en vervolgens met de hand in elkaar gezet.

 

Mud in May is officiële dealer van Marc de Groot, je kunt al zijn ontwerpen bij ons bestellen, voor vragen neem contact op of kom langs in de winkel!

 

Over Marc de Groot

Marc de Groot is een Nederlandse ontwerper met een fascinatie voor wiskunde. Hij ontwerpt indrukwekkende lampen met namen als ‘fractal’ of ‘helix’ die opgebouwd zijn uit herhalende, in elkaar hakende metalen delen. Zelf noemt hij het ‘origami met metaal’: iedere lamp wordt namelijk opgebouwd uit veelal dezelfde laser gesneden metalen componenten die gezamelijk een prachtig geometrisch object vormen.

 

helix hanglamp marc de groot


De lampen zijn zorgvuldig doordacht: zo is bijvoorbeeld door de opbouw en plaatsing van de lichtbron in de ‘Fractal’ deze nooit direct zichtbaar, wat het licht in een mooi diffuus patroon verspreidt. Ook bij de ‘Helix’ is er bewust ruimte tussen de elementen gelaten, waardoor naast de klassieke functie - het verlichten van de ruimte eronder - ook een prachtig patroon ontstaat in de lamp zelf.

Daarnaast gebruikt hij duurzame materialen (aluminium of messing) die door het natuurlijke verouderingsproces steeds mooier worden. De messing lampen worden naarmate ze ouder worden donkerder van kleur, doorleefder.

Hij maakt zijn lampen met de hand in zijn atelier in Amsterdam, zie filmpje hieronder.

 

"Wanneer dingen zinvol zijn, verschijnt schoonheid. Ik streef ernaar om mijn eigen handtekening te zetten door middel van visuele wiskunde.”

Merk / Designer
Marc de Groot

Afmetingen
∅ 25 H 32, ∅ 40 H 52, ∅ 50 H 64

Materiaal
messing

© 2017 - 2024 Mud in May Amsterdam - woonaccessoires, meubels, cadeaus | sitemap | rss